De Groningse basketbalclub Donar gaat faillissement aanvragen wegens financiële problemen. De club ging de afgelopen maanden met een groot aantal crediteuren in gesprek om afspraken te maken over achterstallige betalingen, maar de Belastingdienst wenste niet mee te werken aan een akkoord.

De financiële puinhopen, in hoofdzaak veroorzaakt door falend en ondoorzichtig beleid van de opgestapte penningmeester, zijn door de extra belastingclaim van 1,6 miljoen euro zo groot geworden dat het voortbestaan van de zevenvoudig landskampioen in de huidige vorm geen optie meer was.

De Belastingdienst heeft de kwaliteit van de boekhouding van Donar van de laatste twee jaar als volstrekt onvoldoende bestempeld om mee te gaan in de reddingsoperatie. Om dezelfde reden wil de fiscus nu alle verschuldigde bedragen over de afgelopen vijf jaar terug, inclusief boetes voor verzuim: in totaal dus 1,6 miljoen euro. 

Oud-bankier Jakob Klompien, voorzitter van de Taskforce die was ingesteld om Donar in leven te houden, kan de Belastingdienst niet tegenspreken. Hij zegt tegen het Dagblad van het Noorden: "De administratie van de afgelopen twee jaar is van slechte kwaliteit. We konden geen 100 procent betrouwbare cijfers overleggen. Dat is ook precies de oorzaak van de ontstane situatie bij Donar".

Jannes Stokroos, de voorzitter van het bestuur van Donar. "We danken alle betrokkenen voor hun vertrouwen en enorme inzet in de afgelopen periode. En in het bijzonder de crediteuren. We beseffen maar al te goed wat dit faillissement betekent voor allen die steun hebben betuigd in de afgelopen weken en hun medewerking hadden toegezegd aan een crediteurenakkoord."

De verwachting is dat er op korte termijn een curator wordt aangesteld, zo meldt de gevallen topclub. Het bestuur hoopt ondanks het faillissement op korte termijn een doorstart te kunnen maken. Begin juni maakte Donar bekend te maken te hebben met financiële problemen. Volgens de Groningers was er door de matige resultaten, de naweeën van de coronaperiode en de inflatie "een flink gat in de begroting" ontstaan. "Daardoor zijn we in een situatie terechtgekomen waarin we de tering naar de nering moeten zetten om de continuïteit van de club te waarborgen", stond op 8 juni in een verklaring.

Het faillissement heeft betrekking op de Stichting Prof Basketbal Groningen.

Bron: ANP/Dagblad van het Noorden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

153

Gerelateerde artikelen