De Belastingdienst heeft de omstreden Scientology Kerk Amsterdam erkend als een algemeen nut beogende instelling (ANBI), zo meldt de kerk in een persbericht. Een ANBI geniet bepaalde belastingvoordelen. Zo hoeft er geen belasting over giften en schenkingen te worden betaald.

Scientology vroeg de ANBI-status al in 2012 aan. In 2016 nog oordeelde de Hoge Raad dat de organisatie geen ANBI is zoals andere kerken. Na grondig onderzoek naar onder meer de financiële administratie en activiteiten van de kerk, is de status toegekend. In Nederland zijn zo'n 45.000 organisaties geregistreerd als ANBI. Het gaat bijvoorbeeld om goede doelen, culturele instellingen, kerken en andere religieuze instellingen.

Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang, zo staat op de website van de Belastingdienst. Andere voorwaarden zijn onder meer dat er geen winstoogmerk mag zijn en dat de instelling en de mensen die rechtstreeks bij de instelling betrokken zijn, moeten voldoen aan bepaalde integriteitseisen.

Scientology is niet onomstreden en volgens critici zou het een gevaarlijke sekte zijn. De kerk ontkent dat. De religieuze organisatie werd in 1954 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver Ron Hubbard en zegt te streven naar een wereld vrij van oorlog, misdaad en waanzin. In de Verenigde Staten, waar de organisatie als een religie beschouwd wordt, heeft Scientology veel aanhang in Hollywood. Inmiddels is Scientology naar eigen zeggen in meer dan 190 landen en gebieden actief.

De Nederlandse tak van Scientology heeft een groot hoofdkantoor op de Wibautstraat in Amsterdam. In 2016 infiltreerde een verslaggever van het tv-programma Rambam in de kerk. Daaruit bleek toen dat haar allerlei niet-bestaande problemen werden aangepraat. Ook moest ze bij een psychologische sessie haar traumatische gebeurtenissen toevertrouwen aan een kind van 11 jaar.

Bron: ANP

Rubriek: Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

  537
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS