Op donderdag 7 september moet de eerste ex-Fortis- en ex-ABN Amro-bankier zich bij de rechter in Duitsland verantwoorden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij cum/ex-fraude. Het gaat om de Duitser Frank Hodyjas, de vroegere manager van de Duitse tak van de afdeling Global Securities Lending & Arbitrage (GSLA).

Dat meldt Follow The Money (FTM). Hodyjas moet zich verantwoorden voor het Landsgericht in Frankfurt. Hij wordt verdacht van cum/ex-fraude in de periode dat Fortis Bank Nederland en ABN Amro met belastinggeld van de ondergang werden gered.

Het Openbaar Ministerie in Frankfurt beschuldigt hem van leiding geven aan het opzetten van cum/ex-transacties. Hij zou in twee gevallen ook zelf cum/ex-transacties hebben uitgevoerd. De transacties zouden in de jaren 2008-2010 zijn uitgevoerd. Volgens de Duitse opsporingsinstanties bedraagt de schade die Hodyjas als werknemer van Fortis Bank Nederland en later ABN Amro met deze transacties aanrichtte, 51 miljoen euro.

Hodyjas werd vorig jaar juli na een rechtshulpverzoek van de officier van justitie in Frankfurt op Mallorca gearresteerd en aan Duitsland uitgeleverd. Sindsdien zit hij in een Duitse gevangenis. In januari dit jaar onthulde FTM dat KPMG de bank adviseerde in de Duitse cum/ex-fraude.

In Nederland heeft onlangs een arrestatie plaatsgevonden in verband met de dividendfraude. In juni dit jaar is investeerder en ex-bankier Frank Vogel gearresteerd op verdenking van onjuiste aangiften dividendbelasting en dividendstrippen, waardoor de Belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald.

Bron: FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Internationaal belastingrecht, Strafrecht

Focus: Focus

1503

Gerelateerde artikelen