De Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies is op woensdag 14 december 2016 geconstitueerd. De leden hebben tijdens deze vergadering unaniem Ed Groot (PvdA) als voorzitter gekozen. Rik Grashoff (GroenLinks) is verkozen als ondervoorzitter.

De parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies doet onderzoek naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk. Daarbij richt de commissie zich specifiek op twee afzonderlijke kwesties: het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde brievenbusfirma's en het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen.

De overige commissieleden zijn Wouter Koolmees (D66), Arnold Merkies (SP) en Eppo Bruins (ChristenUnie).

Het gaat om de eerste zogenoemde parlementaire ondervragingscommissie die de Tweede Kamer in het leven heeft geroepen. Deze mini-enquête is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.
 
De commissie wil personen horen die mogelijk betrokken zijn bij het ontwijken of ontduiken van belastingen. Het gaat bijvoorbeeld om brievenbusfirma's en adviseurs die constructies bedenken waarmee particulieren hun vermogen wegsluizen.
 
Door de verhoren moet de commissie ,,snel en effectief'' inzicht krijgen in de rol die allerlei instellingen spelen bij het aanbieden van al dan niet gewenste fiscale constructies, aldus Groot. Het is de bedoeling dat uiteindelijk ,,maatschappelijk ongewenste fiscale praktijken'' worden voorkomen.
 
PvdA en GroenLinks kwamen met het voorstel voor een omvattend onderzoek in verband met het schandaal rond de Panama Papers. Die documenten lieten een groot netwerk zien van kantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken. Nederland speelt in dit spel een schimmige rol, aldus de initiatiefnemers.
 

Bron: Tweede Kamer/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen