Rechtbank Amsterdam behandelt de zaak van twee leidinggevenden van een Apeldoorns autobedrijf voor grootschalige btw-fraude via het opzettelijk indienen van onjuiste aangiftes omzetbelasting en het opmaken van valse facturen. Het OM eist tegen beide leidinggevenden een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk en eist een geldboete van 1,25 miljoen euro tegen het autobedrijf.

In totaal zou het bedrijf in de periode van januari 2017 tot en met juni 2019 hebben gezorgd voor een belastingnadeel van bijna 5.1 miljoen euro voor de Nederlandse staat, door ten onrechte het nultarief toe te passen bij de export van auto's binnen de Europese Unie. 

Uit onderzoek van de FIOD en het OM is gebleken dat de verdachten over meerdere jaren een groot aantal auto's aan buitenlandse partijen verkochten en hiervoor het zogenaamde nultarief in rekening brachten in hun belastingaangifte. Op papier verkocht het bedrijf de auto's aan autobedrijven in Europa: zogenaamde 'ploffers' die op naam staan van katvangers. Door het opmaken van valse verkoopfacturen aan deze ploffers, bleven de werkelijke kopers buiten beeld. De katvangers droegen geen btw af over hun aankopen.

Om deze werkwijze te maskeren hanteerde het bedrijf een zeer nette administratie en bedrijfsvoering, wat het OM classificeert als een façade om strafrechtelijke vervolging te ontlopen. Volgens het OM waren bij het bedrijf alle schijnbaar preventieve handelingen gericht op het maskeren van de fraude in plaats van het voorkomen daarvan.

Dit onderzoek maakt deel uit van een groot, internationaal onderzoek bij meerdere autobedrijven naar btw-fraude bij de export van auto’s. Het totale btw-nadeel van de (deel)onderzoeken wordt berekend op 23.490.367 euro. Eerder zijn er in drie andere onderzoeken al vonnissen uitgesproken met celstraffen variërend van 6 maanden tot 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

337

Gerelateerde artikelen