Vanaf volgend jaar betalen starters op de woningmarkt nul procent overdrachtsbelasting als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn in sommige situaties niet helder volgens RTL Nieuws. De nieuwssite geeft pasklare antwoorden bij elk knelpunt.
In het wetsvoorstel staat dat kopers in de eerste plaats meerderjarig moeten zijn en jonger dan 35 jaar zijn. Daarnaast moet het gaan om een woning of een recht waaraan een woning is onderworpen. En zij moeten deze woning 'anders dan tijdelijk als hoofdverblijf' gaan gebruiken. Ook mogen zij die vrijstelling niet eerder hebben gebruikt.
De knelpunten die RTL Nieuws constateert:
- Starter is een misleidende term
De vrijstelling van de belasting gaat namelijk gelden voor iedereen boven de 18 en onder de 35 jaar. Door starters te definiëren als volwassen onder de 35 jaar, hebben ook mensen in die leeftijdsklasse die al een huis bezitten nog recht op de vrijstelling als ze een nieuw huis kopen. Het is immers geen eis dat iemand nog nooit een huis in bezit heeft gehad. - Samen een huis kopen waarvan 1 partner ouder is dan 35 jaar
Wanneer partners voor de helft eigenaar worden, maar slechts een partner valt in de doelgroep van 18-35, dan is volgens de nieuwssite heel eenvoudig: voor de helft van de koopsom betaal je wel overdrachtsbelasting en voor de andere helft niet. - De starterswoning is niet langer een hoofdverblijf
Wanneer de koper het huis alsnog gaat verhuren omdat hij naar het buitenland verhuist vanwege werk, dan hoeft de koper de overdrachtsbelasting niet na te betalen. 'Onvoorzien omstandigheden' noemt de wetgever dit als de koper zijn buitenlandse verhuizing niet wist op het moment van de koop. Andere geldige redenen om niet te gaan wonen in het huis kunnen te maken hebben met overlijden van een van de kopers of het afbranden van het huis.
Het hele artikel is te lezen op de website van RTL Nieuws.
Bron: RTL Nieuws