Volgens de Europese Rekenkamer moet nog een oplossing worden gevonden voor veel uitdagingen op het gebied van de inning van de juiste bedragen aan btw en douanerechten op elektronische handel. In het bijzonder zijn de EU-controles ontoereikend om fraude te voorkomen en misbruik op te sporen terwijl de handhaving van de inning nog steeds niet doeltreffend is. Nederland was een van de landen die werd onderzocht.

Met recente ontwikkelingen en nieuwe bepalingen voor 2021 worden echter een aantal vastgestelde tekortkomingen aangepakt, aldus de controleurs. In de EU is de Europese Commissie verantwoordelijk voor het vaststellen van beleid, strategieën en wetgeving op het gebied van douane en belasting. Zoals bij alle goederen en diensten innen de lidstaten btw en douanerechten op grensoverschrijdende elektronische handelstransacties. Vanwege de aard ervan is elektronische handel in dit opzicht bijzonder gevoelig voor onregelmatigheden.

De controleurs beoordeelden of de Commissie een degelijk regelgevings- en controlekader had vastgesteld en of de controlemaatregelen van de lidstaten de volledige inning van btw en douanerechten op via het internet verhandelde goederen en diensten hebben helpen waarborgen. Ze hebben ook rekening gehouden met de waarschijnlijke impact van de wetswijzigingen in het btw-pakket voor elektronische handel die in 2021 in werking zullen treden.

"Tekortkomingen bij de inning van btw en douanerechten hebben gevolgen voor de begrotingen van de lidstaten en de EU", aldus Ildikó Gáll-Pelcz, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. "Elektronische handel is bijzonder vatbaar voor misbruik en de kwetsbaarheid ervan voor onregelmatigheden en fraude is nog niet volledig beperkt."

Nederland

De Europese controleurs bezochten de belasting- en douaneautoriteiten van vijf lidstaten: Duitsland, Ierland, Nederland, Oostenrijk en Zweden. De Nederlandse Belastingdienst hield de controleurs voor dat er te veel MOSS-deelnemers en technische specificaties zijn, waardoor zij niet proactief kunnen optreden bij de behandeling van uitzonderingen en signalen van lidstaten of handelaren. Gevolg is dat Nederland een enorme achterstand heeft wat betreft controles van correcties van btw-aangiften. MOSS is het mini-éénloketsysteem, een facultatieve btw-regeling waardoor de ondernemer de btw die hij normaliter verschuldigd is in verschillende EU-landen, in slechts één EU-land mag afdragen.

De controleurs constateerden in Nederland op basis van een steekproef drie gevallen waarin de Belastingdienst de betaling handmatig toewees aan de btw-aangifte, wat volgens de Europese rekenmeesters een omslachtige en niet volledig betrouwbare werkwijze is. Bovendien voorziet de IT van Nederland niet in automatische controles van aangiften en betalingen. Nederland weet dus niet wanneer een betaling niet is gedaan en er is geen automatische melding dat de handelaar drie betalingstermijnen heeft gemist. 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting, Douane

Carrousel: Carrousel

2

Gerelateerde artikelen