EY verkiezingsblog van Gijsbert Bulk, partner bij EY Belastingadviseurs: De verkiezingen naderen: 15 maart is het zover. In de zomer is er een nieuw kabinet. Komt er belastinghervorming? Hard nodig.
Ons stelsel is veel te complex. ZZP-ers, toeslagen en vermogensrendementsheffing: vereenvoudiging is hard nodig. Maar politieke consensus is ver weg.
 
Hervorming gaat geld kosten, miljarden. Waar moeten die vandaan komen? Onze economische groei is zo weer weg. De economische onzekerheden zijn groot, met Brexit en US Tax Reform, zeker ook op het gebied van douanerechten.
 
De vennootschapsbelasting kan niet omhoog, Dijsselbloem weet dat ook. Maar wat dacht u van de btw? De btw is een opbrengstmachine. Er is een ‘btw-gat' van miljarden. Het ‘btw-gat' dichten is de uitdaging. Maar hoe?
 
Door fraude te bestrijden. Er gaan nog altijd miljarden verloren. De Belastingdienst moet er stevig tegenaan. En wat dacht u van alle btw-vrijstellingen, bijzondere regelingen, overheidstaken en verlaagde btw-tarieven? Die werken vaak verstorend.
 
Als de btw in alle gevallen tegen de volle 21% wordt geheven vind je daar miljarden. Asociaal? Slecht voor de minima? Dat is maar zeer de vraag. Onderzoek laat een gering effect zien. De btw leent zich niet voor inkomenssubsidies.
 
Met de extra btw kan in de IB de arbeidskorting fors omhoog en het tarief van de onderste schijf omlaag. Werken loont dan weer. Banen worden geschapen.
 
De non-profit moet ook meer budget krijgen, om het btw-effect op te vangen. Door het btw-gebied te verbreden functioneert de btw beter. En de economie ook.
 
Want vrijstellingen en lage tarieven verstoren prijsvorming. En leiden tot gemakzucht. Nu nog de politieke moed om te vereenvoudigen. Met daarbij een échte fiscalist als staatssecretaris!
 
 

Bron: EY

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen