De FIOD hanteert een nieuwe aanpak om coronafraude sneller de kop in te drukken. Normaliter doet de FIOD langdurig en uitgebreid onderzoek om tot aanhoudingen te komen. Bij vermeende gevallen van coronafraude gaan FIOD-rechercheurs nu juist meteen bij een verdachte langs om aan te geven dat hij of zij bij de FIOD in beeld is en dat ze met hun activiteiten moeten stoppen.

De afgelopen maanden zijn er bij de FIOD tweehonderd signalen van coronafraude binnengekomen. Ruim de helft van deze zaken heeft te maken met oplichting door handel in niet-bestaande beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Ook kwamen er bij de FIOD meldingen binnen van banken die op rekeningen ongebruikelijke transacties voorbij zagen komen waarbij in de omschrijving werd verwezen naar coronamedicijnen of beschermingsmiddelen.

De laatste weken komen er juist meer meldingen binnen over misbruik van steunmaatregelen, zegt Peter Beening van de FIOD tegen de Telegraaf. Het gaat dan voornamelijk om zzp’ers die aanspraak proberen te maken op de inkomenssteun van € 4.000 door hun slapende onderneming nieuw leven in te blazen of door een nieuwe onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook deze mensen kunnen een bezoek van de FIOD verwachten.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

5

Gerelateerde artikelen