Nederland heeft vorig jaar minder buitenlandse bedrijfsvestigingen aangetrokken, maar die leverden wel meer nieuwe banen op. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het internationale consultancybureau IBM naar het investeringsklimaat wereldwijd.

In totaal gaat het om 353 vestigingen, 6 procent minder dan in 2013. Het aantal nieuwe banen komt uit op 9800, een stijging met 7 procent. De ICT-sector en de elektronicasector zijn de twee belangrijkste aanjagers van de banengroei.

,,Nederland blijft sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen'', stelt Roel Spee van IBM vast. Hij schrijft dat toe aan onder meer het aantrekkelijke fiscale klimaat en de goede infrastructuur. Ook wat loonkosten betreft , steekt Nederland volgens hem gunstig af ten opzichte van andere West-Europese landen.

De meeste vestigingen en de meeste banen komen voor rekening van bedrijven uit de Verenigde Staten, maar ook landen als Duitsland, Taiwan en China zijn behoorlijke investeerders.

De Amsterdamse regio haalde het grootste aantal nieuwe vestigingen binnen (150), gevolgd door Rotterdam (36) en Den Haag (34).
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen