Anders dan in de Arbeidsomstandighedenwet wordt in de loonbelasting de thuiswerkplek uitgezonderd van het begrip 'werkplek'. Twee Deloitte-fiscalisten roepen in het FD de overheid op om dat onderscheid te neutraliseren. "Maak van de thuiswerkplek ook een fiscale werkplek."

De nieuwe realiteit van (meer) thuiswerken geeft kosten voor zowel de werknemer als de werkgever. Veel werknemers maken extra kosten om hun thuiswerkplek in te richten. De fiscale barrières richten zich specifiek op de kleine voorzieningen zoals een werkgeversvergoeding voor koffie. Strikt fiscaal gezien is bijvoorbeeld de koffie op kantoor belastingvrij, maar is de werkgeversvergoeding die de werknemer krijgt voor koffie thuis belast voor de loonbelasting.

De fiscalisten Stijn Mattijssen en Sebastian Spauwen zien dat de belastingheffing hierover voor rekening komt van de werkgever indien het thuiswerkbudget is bedoeld als een netto vergoeding. "Een betere oplossing is om de thuiswerkplek niet langer uit te zonderen van het fiscale werkplekbegrip. De beslissing om tijdens werktijd kleine voorzieningen te verstrekken blijft dan voor de werkgever, maar of dit voor thuis of op kantoor is maakt dan fiscaal gezien niet uit", schrijven zij in hun column.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

Dossiers: Corona

11

Gerelateerde artikelen