De FIOD heeft enkele dagen geleden een 25-jarige man uit Naaldwijk aangehouden die wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Hij wijzigde als eenmanszaak zijn inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel om zo aanspraak te kunnen maken op de steunmaatregel TOGS (Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19).

Deze regeling is een tegemoetkoming van vierduizend euro aan gedupeerde ondernemingen in bepaalde sectoren die schade lijden van de COVID 19-maatregelen. Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de man geen kosten heeft gemaakt voor zijn bedrijf en ook geen omzet genereert. Het is volgens de FIOD dan ook twijfelachtig of hij door de COVID 19-maatregelen omzetverlies heeft geleden.

Vermoedelijk heeft hij ten onrechte een TOGS-aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ingediend. De inmiddels ontvangen tegemoetkoming heeft verdachte dezelfde dag direct in contanten opgenomen. Op het vestigingsadres van de eenmanszaak blijkt geen eenmanszaak te zijn gevestigd.

Coronafraude

Sinds de start van de coronacrisis hebben signalen van coronafraude bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) tot twintig strafrechtelijke onderzoeken geleid. Vijftig verdachte individu's werden thuis opgezocht door speciale interventieteams en ontvingen van hen een laatste waarschuwing, blijkt uit cijfers van de dienst waarover NU.nl publiceerde.

Tot dusver onderzocht de FIOD in totaal ongeveer vierhonderd verdachte signalen. Oplichting via de handel van beschermingsmiddelen, en in het bijzonder mondkapjes, komt nog altijd het meeste voor.

Bron: FIOD/Nu.nl

Dossiers: Corona

Rubriek: Insolventierecht, Sociale zekerheid bijstand, Sociale zekerheid werkloosheid, Strafrecht

Informatiesoort: Nieuws

  741
Gerelateerde artikelen