Hof Arnhem-Leeuwarden beslist dat een projectontwikkelaar, die 77 verhuurde appartementen verkocht aan een belegger, over de verkoopprijs geen btw is verschuldigd. De levering van het verhuurde appartementencomplex valt immers onder de overdracht van een algemeenheid van goederen (artikel 37d Wet op de omzetbelasting 1968), zo redeneert het hof.

Dat laat het belastingadvieskantoor DirkZwager weten. Dit kantoor werd door de projectontwikkelaar ingeschakeld om de procedure voor het hof te voeren. In tegenstelling tot het hof vond de rechtbank dat de projectontwikkelaar over de verkoopprijs van bijna € 13 miljoen euro niet-aftrekbare btw verschuldigd was.

De twee betrokken fiscalisten van het kantoor, Gerton Rademaker en Petra de Waal, stellen dat deze uitspraak van groot belang is voor de vastgoedpraktijk en dat het hof een zeer belangrijke rechtsvraag heeft beantwoord over de btw-aspecten bij de verkoop van verhuurde appartementen. "Het blijkt wel dat de btw en overdrachtsbelastingaspecten bij vastgoedtransacties steeds complexer worden en dat de financiële gevolgen van de gemaakte keuzes enorm kunnen zijn", zo schrijven zij op de website van hun kantoor.

De integrale uitspraak was bij het schrijven van dit bericht nog niet beschikbaar op Rechtspraak.nl.

Bron: DirkZwager

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  418
Gerelateerde artikelen