Bijna driekwart van de belastingkorting uit de innovatiebox landde de afgelopen jaren bij tien grote bedrijven, met voorop ASML en Booking. Linkse partijen zijn kritisch en vrezen dat het geld te veel bij grote bedrijven terechtkomt. Een eerdere poging tot versoberen mislukte, maar nu lijkt er een Kamermeerderheid voor te zijn. ASML maakt zich zorgen en Booking noemt de Innovatiebox ‘cruciaal’ voor Nederland, zo meldt het FD. 

Eind december ging een evaluatie van de regeling naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat duizenden bedrijven gebruik maken van de innovatiebox. Maar het rapport concludeert ook dat het twijfelachtig is of de innovatiebox tot meer innovatie leidt. Dit jaar lopen de kosten van de belastingkorting in de begroting op naar circa € 3 miljard.

Laurens Dassen van Volt vindt dat de innovatiebox niet het juiste middel is om innovatie te stimuleren. "Het geld komt bij enkele grote bedrijven terecht en start-ups en scale-ups profiteren er nauwelijks van", zegt hij tegen het FD. "Als men aan de innovatiebox gaat tornen, zet Nederland een streep door het Nederlandse vestigingsklimaat", reageert ASML.

ASML krijgt steun van hoogleraar Strategie en Innovatie Henk Volberda die zegt dat het een slecht idee is om opnieuw te sleutelen aan een fiscale regeling. "Bedrijven willen juist voorspelbaarheid als het gaat om fiscale regels, ze stemmen er hun investeringen voor lange tijd op af."

De wens van Volt om de innovatiebox verder te versoberen (naar 12 procent) heeft na de verkiezingen van november 2023 een meerderheid gekregen omdat de PVV voorstander is. Het is onduidelijk hoe de PVV er nu tegenaan kijkt. De partij reageerde niet op vragen van de krant.

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

430

Gerelateerde artikelen