De Verenigde Staten bestraffen de Europese Unie naar verluidt met importheffingen van 10 procent op vliegtuigen en tarieven van 25 procent voor andere goederen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde bij de Amerikaanse overheid. De nieuwe tarieven treden volgens de bron waarschijnlijk op 15 oktober in werking.

De Amerikanen kregen woensdag groen licht van de Wereldhandelsorgansatie (WTO) om strafheffingen op te leggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO.

De VS en de EU bestoken elkaar al sinds 2004 met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de luchtvaartindustrie. Washington stelt dat Boeing tientallen miljarden dollars aan omzet is misgelopen door de steun aan zijn Europese concurrent.

De heffingen kunnen gelden voor Europese producten als drank, levensmiddelen en luxegoederen. De Amerikanen moeten nog een keuze maken uit een lijst goederen ter waarde van bijna 25 miljard dollar. Daarop staat onder meer Nederlandse kaas ter waarde van bijna 80 miljoen euro.

Bron: ANP

Rubriek: Douane

Informatiesoort: Nieuws

  395
Gerelateerde artikelen