Belastingadviseur Birgitta van Antwerpen heeft met de input van een Weekblad-artikel een gefacilieerde bedrijfsopvolging kunnen uitvoeren voor een klant. "Vaak pak ik het artikel er in vergelijkbare situaties nog even bij."

Hoe lang lees je het Weekblad?
"Het Weekblad lees ik al sinds mijn studietijd; de digitale uitgave bestond toen nog niet eens. Het tijdschrift als geheel lees ik bij voorkeur op papier, maar losse artikelen ook zeker digitaal."

Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Ik wil niet beweren dat dit het beste artikel ooit is, maar het was wel een artikel dat verscheen op een moment dat ik het direct in kon zetten in de praktijk: “Schenking van ab-aandelen” van prof. dr. E.J.W. Heithuis (WFR 2011/1532) en dat daarom bij mij is blijven hangen.

We hadden op dat moment een situatie lopen waarbij het de wens was de onderneming over te dragen aan de volgende generatie, maar het niet de bedoeling was (zoals vaak het geval is) dat deze generatie aandelen in de holding zou krijgen; naast het ondernemingsvermogen was daarin ook het pensioen van de ouders geregeld. Met de input vanuit dit artikel in de hand hebben we via een juridische splitsing, gevolgd door schenking de gewenste structuur bereikt. Ook in latere jaren hebben we zo nog verschillende malen een gefacilieerde bedrijfsopvolging uit kunnen voeren. Het artikel is mij dus vooral bijgebleven doordat het op precies het juiste moment gepubliceerd werd. En vaak pak ik het artikel er in vergelijkbare situaties nog even bij, misschien puur vanuit nostalgische overwegingen."

Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
"Het grootste voordeel van het Weekblad vind ik de verdieping die het tijdschrift biedt, waarbij de artikelen vaak ook dieper ingaan op de achtergrond en ontstaansgeschiedenis van een wettelijke bepaling of het in de jurisprudentie geformuleerde begrip. Dat helpt mij om onderwerpen in een context te plaatsen. Dus ook oudere artikelen behouden hun waarde.

Maar het Weekblad is zeker geen historisch tijdschrift; het volgt de actualiteit en schetst vaak ook mogelijkheden voor de toekomst. Daarmee helpt het tijdschrift enorm met het op peil houden van de eigen vakkennis, zet aan tot nadenken en levert een bijdrage in de advisering aan cliënten!"

Heb je een advies aan het Weekblad?
"Het Weekblad moet vooral doorgaan op de ingeslagen weg, met wetenschappelijke artikelen over uiteenlopende fiscaal/juridische onderwerpen en een grote diversiteit aan gezaghebbende auteurs! Wat ik wel een waardevolle aanvulling zou vinden, is als je de mogelijkheid hebt om naar artikelen te luisteren, bijvoorbeeld onderweg in de auto. Dat zou ik echt ideaal vinden!"

-------------------------

Tot nu toe zijn in deze reeks interviews gepubliceerd met:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar

Rubriek: Belastingrecht algemeen

16

Gerelateerde artikelen