Het Weekblad is wetenschappelijk van aard en draagt bij aan verdieping, vindt btw-specialiste Hoai-Thu Vu Dinh die binnenkort aan de slag gaat bij de Belastingdienst. "Maar de artikelen zijn ook voor de praktijk erg waardevol. Ze geven oplossingen om ongewenste fiscale problemen te voorkomen en/of op te lossen."

Hoe lang lees je het Weekblad?
"In mijn studententijd ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het Weekblad. Tot de dag van vandaag lees ik het Weekblad wekelijks. Ik ben wel selectiever geworden en lees voornamelijk btw-gerelateerde artikelen en daarom vind ik de digitale versie zo handig. Je kunt gemakkelijk door de jaren heen ‘bladeren’ en alles is in één overzicht gemakkelijk terug te vinden."

Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Een artikel dat mij is opgevallen is ‘De realiteit van de economische realiteit – Europese dimensie’ van prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mr. H.G.J. Teeuwsen (WFR 2020/216). In dit artikel is een duidelijke analyse gemaakt en daaruit blijkt dat de economische realiteit in de jurisprudentie verschillende verschijningsvormen heeft. Dit soort artikelen dragen bij aan wetenschappelijk diepgang.

Een ander artikel dat voor mij een meerwaarde heeft is het artikel ‘De handel in tweedehands goederen en de nieuwe e-commerce regels in de btw’, ook van Madeleine Merkx (WFR 2021/220). Het artikel gaat over een actueel onderwerp waar belastingplichtigen tegen aan kunnen lopen door de invoering van de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van btw en in dit artikel worden ook mogelijke oplossingen gegeven om ongewenste gevolgen te voorkomen. Artikelen die een dergelijke insteek hebben zijn naar mijn mening voor de praktijk erg waardevol.

Het Weekblad geeft diepgang, maar als ik recente jurisprudentie wil bestuderen in een periode wanneer tijd beperkt is, maak ik graag gebruik van het platform TaxVisions. Een voorbeeld van een animatie die mij bij is gebleven is ‘Recht op vertragingsrente bij niet-tijdige btw-teruggaaf’ van mr. R.A.S.S. Soekhoe (TaxVisions Editie 4 juni 2021). In de animatie is kort weergegeven wat het probleem is en hoe het probleem kan worden opgelost volgens het Europese Hof van Justitie."

Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
"Eén van de voordelen is dat wekelijks wetenschappelijk content wordt gepubliceerd die toegankelijk is voor diverse partijen, zoals universiteiten, advieskantoren en de overheid. Een ander voordeel is dat de artikelen van het Weekblad bijdragen aan verdieping. De auteurs schrijven vaak over onderwerpen die op dat moment actueel zijn, waar de professionals tegenaan lopen in de praktijk, en geven ook oplossingen om ongewenste fiscale problemen te voorkomen en/of op te lossen."

Heb je een advies aan het Weekblad?
"Het Weekblad is een wetenschappelijk tijdschrift dat artikelen publiceert over verschillende soorten rechtsmiddelen en daarom zeer toegankelijk is voor een ieder die te maken heeft met fiscaal recht. Persoonlijk zou ik graag meer btw-gerelateerde artikelen willen terugzien, maar ik denk dat elke professional meer artikelen van het rechtsmiddel wil terugzien waarin hij werkzaam is.

Wat ik ook graag zou willen, en ik denk dat het een goede aanvulling zou zijn, is dat het Weekblad beschikbaar komt in de vorm van een audioboek. Zo kun je tijdens het reizen je tijd nuttig besteden. Al met al ben ik tevreden over de kwaliteit en diepgang van het Weekblad. Ga zo door!"

-----------------

Tot nu toe zijn in deze reeks de volgende interviews gepubliceerd:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar

Rubriek: Omzetbelasting

44

Gerelateerde artikelen