Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar. In 2025 vervalt namelijk de bpm-vrijstelling bij de aanschaf van bestelwagens. Dat zorgt naar verwachting voor een hogere verkoop van bestelbussen in 2024.

In 2025 worden ook de zero-emissiezones in steden ingevoerd. Het effect van deze uitstootvrije gebieden waar geen vervuilende bestelbussen mogen rijden is volgens de RAI tweeledig. Het jaagt de verkoop van elektrische bestelbussen aan, maar leidt vóór de invoering wellicht ook op een run op dieselbusjes die nog een aantal jaar wel de stadscentra in mogen.

De verkoop van bestelwagens wordt volgens de autobranche volgend jaar wel "ongunstig beïnvloed door de geopolitieke en economische situatie". "De economische heropleving is minder snel, vooral bij belangrijke handelspartners zoals Duitsland. Het vertrouwen is daarmee afgenomen en kan zwak blijven. Dit heeft invloed op investeringsbeslissingen", schrijven de RAI en BOVAG.

Bron: RAI/BOVAG

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

345

Gerelateerde artikelen