Italië gaat een lopend onderzoek naar vermoedelijke belastingontduiking door Booking uitbreiden. Het gaat hierbij om de niet-afgedragen btw op vakantiewoningen die zijn geboekt via het Nederlandse bedrijf. Naast de periode 2013 - 2019 worden nu ook de afgelopen drie jaren meegenomen. Dat meldt het FD.

Volgens Europese regels moeten platformbedrijven als Booking en Airbnb de btw innen als verhuurders die zelf niet afdragen, terwijl de platformen beweren niet verantwoordelijk te zijn voor de fiscale afdracht omdat zij slechts bemiddelaar zijn tussen de aanbieder van de hotelkamer of vakantiewoning en de klant. In een vergelijkbare juridische strijd in Frankrijk heeft Booking een schikking getroffen met de Franse fiscus.

In het interview met het FD laat de Italiaanse Officier van Justitie Francesco Pinto zijn ongenoegen over het Nederlandse bedrijf blijken. Volgens de Officier overtreedt Booking de Italiaanse regels door de btw niet te innen wanneer verhuurders dit nalaten. Hij beschouwt dit als 'ernstig wangedrag' van het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

Volgens Anouk Boonen, Italië-correspondent van het FD, hebben de Italianen op basis van de Europese regels gelijk. Op BNR radio zegt zij dat het gaat om een bedrag van 154 miljoen euro aan btw dat niet zou zijn afgedragen. "Het gaat om boekingen bij kleine verhuurders, die hoeven in Italië niet altijd een btw-nummer te hebben. En daar is het mistig geworden."

Bron: FD/BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

56

Gerelateerde artikelen