Italiaanse openbaar aanklagers hebben een onderzoek geopend naar het bedrijf achter Davide Campari-Milano, melden Italiaanse media. De grootaandeelhouder van het drankenconcern achter likeuren als Campari en Aperol heeft mogelijk belasting ontdoken.

Volgens Italiaanse media verdenken de autoriteiten het holdingbedrijf Lagfin, dat ruim 50 procent van Davide Campari-Milano bezit, ervan 5 miljard euro aan omzet te hebben verborgen voor de fiscus. Daarover zou het bedrijf voor de periode van 2018 tot 2020 nog zo'n 1 miljard euro aan belastingen verschuldigd zijn.

Volgens persbureau ANSA draait het onderzoek om de zogeheten "exit tax" die het Luxemburgse holdingbedrijf Lagfin zou hebben ontdoken. Het gaat om een extra heffing voor Italiaanse bedrijven die hun fiscale hoofdvestiging verhuizen naar het buitenland.

Lagfin zou die exit tax moeten betalen doordat de voormalige houdstermaatschappij van de Campari-maker, Alicros, in 2018 opging in het Luxemburgse bedrijf. De verdenking is dat Lagfin een Italiaanse tak had opgezet om deze belasting toch niet te hoeven betalen.

Het in 1860 opgerichte Davide Campari-Milano zelf werd in 2020 officieel een Nederlandse naamloze vennootschap. Lagfin is in handen van de voorzitter van het likeurbedrijf, Luca Garavoglia.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

184

Gerelateerde artikelen