Een predikant van de Gereformeerde Gemeenten mag nadat de inspecteur en Rechtbank Gelderland eerder hadden geweigerd, zijn ambtelijke jacquet alsnog opvoeren als werkkleding en aftrekpost.

Dat heeft Hof Arnhem Leeuwarden beslist. De dominee uit Amersfoort kocht de lange, donkere kostuumjas voor € 354,95 in 2013 en voerde deze op als werkkleding in zijn belastingaangifte. De belastinginspecteur wees de aftrekpost af, omdat de man het jacquet ook privé kon dragen. De rechtbank verklaarde zijn beroep ongegrond om dezelfde reden: het jasje zou geen exclusieve ambtskleding zijn.

Het hof stelde de predikant in hoger beroep alsnog in het gelijk. En wel dankzij de knopen:

'Het jacquet van de predikant is gekocht bij een winkel voor ambtskleding en, op weliswaar kleine maar toch herkenbare onderdelen als knopen en hoge sluiting, specifiek geschikt gemaakt voor de uitoefening van het ambt van predikant binnen deze gemeente. Deze herkenbare onderdelen maken dat jacquet minder geschikt voor gelegenheden buiten werksituaties', aldus het hof.

Deze overweging van het hof betekent dat sprake is van werkkleding en dat de inspecteur ten onrechte de kosten voor aanschaf van het jacquet niet in aftrek heeft toegelaten. De predikant krijgt zijn griffie- en proceskosten van € 2.502 vergoed

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Rubriek: Inkomstenbelasting

  435
Gerelateerde artikelen