Het kabinet overlegt dinsdagochtend over de stijgende energierekening. De meest betrokken bewindslieden zetten op een rijtje op welke manier huishoudens daarvoor gecompenseerd kunnen worden. Een definitief besluit valt waarschijnlijk pas vrijdag in de ministerraad.

Door de stijgende gasprijzen dreigt komende winter de energierekening van veel huishoudens met vele tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Op aandringen van de Tweede Kamer beloofde minister Wopke Hoekstra (Financiën) vorige week bij de Algemene Financiële Beschouwingen maatregelen te nemen om het leed te verzachten.

Vooral gezinnen met de laagste inkomens zijn kwetsbaar. Zij wonen vaak in slecht geïsoleerde huurwoningen en kunnen zelf weinig doen om hun verbruik te matigen. Maar Hoekstra benadrukte afgelopen week dat ook mensen met een modaal inkomen al snel in problemen kunnen komen als de vaste lasten onverwacht stijgen.

Het versneld isoleren van woningen zou een manier kunnen zijn om de stijging van de energierekening te temperen. Maar ook belastingmaatregelen zullen hoogstwaarschijnlijk op tafel liggen, aangezien een flink deel van de gas- en stroomrekening bestaat uit belastingen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

  186
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS