De Tweede Kamer is woensdag begonnen aan haar onderzoek naar het ontwijken en ontduiken van belastingen in Nederland door onder meer brievenbusfirma's en rijke particulieren. Daarbij wordt een nieuw middel ingezet: een parlementaire ondervragingscommissie. Het is, na een parlementaire enquête, het zwaarste instrument dat de Kamer kan inzetten. Getuigen moeten meewerken en worden onder ede gehoord.
De mini-enquête duurt tot en met 16 juni. Elke dag ondervragen politici een paar betrokkenen, van toezichthouders en belastinginspecteurs tot belastingadviseurs en directeuren van trustkantoren (beheerders van vennootschappen). Onder de getuigen is topman Jan Favié van Promogroup BV en U2 Limited, bekend van de popgroepen U2 en Rolling Stones.
 
De behoefte aan een onderzoek ontstond door onthullingen over een internationaal netwerk van belastingontwijking in Panama en andere belastingparadijzen (Panama Papers). Nederland speelt in dit spel met zijn trustkantoren en fiscale constructies een schimmige rol, aldus de initiatiefnemers.
 
Het initiatief voor de ondervraging kwam van regeringspartij PvdA en GroenLinks. De grootste partijen VVD en PVV doen niet mee aan de commissie Fiscale Constructies. De Kamer krijgt het verslag van de verhoren na de zomer.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen