Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de aanpassingen in de box 3-heffing sneller worden doorgevoerd. De invoering staat nu gepland voor 2022, maar volgens de Kamer duurt dit veel te lang.

De huidige box 3-heffing is velen al jaren een doorn in het oog. Door de lage spaarrentes leidt de vermogensrendementsheffing tot ongewenste uitkomsten. Spaarders betalen nu meer belasting over hun spaargeld dan zij rendement halen. In feite teren zij hierdoor in op hun vermogen.

In 2017 is de box 3-heffing al aangepast door onderscheid te maken tussen spaargeld en beleggingen. Bovendien is de hoogte van de veronderstelde rendementen aangepast, maar de hoogte van de heffing, 30%, bleef hetzelfde. Daarnaast geldt sinds 2017 dat het rendement verondersteld wordt hoger te zijn naarmate het vermogen groter is. In werkelijkheid betekent een groter vermogen echter niet automatisch een hoger rendement.  Ook nu betalen mensen nog steeds meer belasting over hun vermogen dan zij rendement halen en teren ze in feite nog steeds in.

In een schriftelijke reactie vraagt een Kamermeerderheid waarom spaarders nog tot 2022 moeten wachten voordat de box 3-heffing wordt aangepast. Staatssecretaris Snel van Financiën lijkt vooralsnog niet van plan de aanpassing naar voren te halen. Bij de algemene financiële beschouwingen zei hij begrip te hebben voor de frustraties van spaarders, maar om problemen te voorkomen, is aanpassing in 2022 het snelst mogelijke scenario, aldus de D66-de bewindsman volgens het FD.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

8

Gerelateerde artikelen