De Tweede Kamer wil het minimumloon volgend jaar met 1,7 procent extra verhogen. Ook uitkeringen als de AOW stijgen mee. Daarnaast gaat de kinderopvangtoeslag omhoog, zodat ouders zelf minder geld bij hoeven te leggen. Alles bij elkaar kosten de maatregelen 2 miljard euro extra. De rekening daarvoor wordt met name neergelegd bij het bedrijfsleven.

Dit voorstel van GroenLinks-PvdA krijgt steun van in ieder geval ChristenUnie, D66, PVV, PvdD, Volt, DENK, BIJ1, en de onafhankelijke Kamerleden Liane den Haan en Nilüfer Gündoğan. De partijen willen met deze maatregelen zowel gezinnen op het sociaal minimum als middeninkomens te hulp schieten.

Bedrijven gaan belasting betalen als zij van hun winst eigen aandelen inkopen. Dat levert volgens de partijen 1,2 miljard euro op. Daarnaast wordt de bankenbelasting dusdanig verhoogd dat die 350 miljoen euro extra opbrengt. Ook inkomsten uit vermogen en deelnemingen in bedrijven worden zwaarder belast, wat nog eens 450 miljoen euro in het laatje moet brengen.

"Vandaag laat de Tweede Kamer zien dat we in staat zijn om ondanks alle verschillen de handen op elkaar kunnen krijgen en iets kunnen regelen voor alle mensen die al tijden moeite hebben om rond te komen", zegt fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA. "Zodat het weer iets makkelijk wordt om de boodschappen en de huur te betalen."

Mensen die werken, moeten daarvan kunnen rondkomen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. "Daarom zetten we vandaag een eerste stap in het verhogen van het minimumloon. Want rust in het huishoudboekje betekent rust aan de keukentafel."

Bedenkingen

Pieter Omtzigt vreest dat bedrijven vertrekken als zij een groot deel van de rekening moeten betalen voor het plan. Klaver is niet bang dat bedrijven en masse vertrekken. Bedrijven kijken volgens hem verder dan het belastingstelsel in een land en vinden bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het personeel en de betrouwbaarheid van de overheid belangrijk.

Ondanks de antwoorden van Klaver is Omtzigt er niet helemaal gerust op dat "we per ongeluk iets totaal raars aan het doen zijn". Zijn vrees is dat bedrijven zullen verplaatsen van Amsterdam naar Frankfurt, Parijs of een ander financieel centrum in Europa als zij hun aandelen op willen kopen. Bedrijven doen dit vaak in het belang van aandeelhouders, die zo meer verdienen aan hun aandelen.

"Wij zijn bereid het risico te nemen", zegt Klaver hierop. Omtzigt twijfelt of hij de motie al kan steunen waarin het hele plan nog niet tot detail is uitgewerkt, onder meer op dit punt. Klaver belooft meer duidelijkheid te geven in het officiële wijzigingsvoorstel dat hij later in zal dienen.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de kosten van 2 miljard euro "levensgevaarlijk" voor ondernemers met een midden- en kleinbedrijf en beursgenoteerde bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld banken. "Het is belangrijk dat we het verdienen voor we het verdelen. Anders maken we de motor onder onze bestaanszekerheid kapot", zeggen de organisaties via een woordvoerder.

Over de extra verhoging van het minimumloon stellen VNO-NCW en MKB-Nederland dat het averechts zal uitpakken. De maatregel zou de inflatie nog hoger maken en veel mkb'ers raken die al te maken hebben met hoge kostenstijgingen. Verder laten de organisaties weten wijzigingen van de plannen van de Tweede Kamer af te wachten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is ook niet te spreken over het voorstel. "Nederland wordt onaantrekkelijker als vestigingsplaats, waardoor achteloos economische belangen in gevaar worden gebracht", aldus de NVB.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

4774

Gerelateerde artikelen