Een van de grote ongelijkmakers: de erfenis. En dankzij de lobby van onder meer Bavaria hebben erfgenamen van vermogende families nu recht op een belastingkorting die bedacht was voor kleine ondernemers, schrijft NRC.

In het holst van de nacht van 26 op 27 oktober 2023 verzucht Pieter Omtzigt van Groep Omtzigt dat het "knettergek" is om op dit tijdstip nog over veertig pagina's met moties en amendementen te stemmen. Het is al half drie en sommige wetten zijn nog nooit eerder in de Tweede Kamer aan de orde geweest, zegt hij. "We kunnen de gevolgen gewoon niet overzien."

Ver buiten Den Haag volgt iemand met grote belangstelling het verloop van de nacht. Het is Peer Swinkels, de dan 48-jarige bestuursvoorzitter van Swinkels Family Brewers, voorheen Bavaria, telg uit de zevende generatie van de grote, rijke Brabantse brouwersfamilie.

Voor hem telt maar één amendement: nummer 11, "over aanpassingen van de bedrijfsopvolgingsregeling en schenk- en erfrecht voor familiebedrijven". Dat is ingediend door CDA-Kamerlid Inge van Dijk en Silvio Erkens, die buikpijn kreeg van de grote stapel. Als deze wijziging erdoor komt, kan de familie van Swinkels eindelijk gebruikmaken van een zeer lucratieve belastingregeling. Peer Swinkels heeft hier jaren voor gelobbyd, aldus de krant.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

1835

Gerelateerde artikelen