Een achttienjarige man uit het Brabantse Oosterhout is donderdag opgepakt voor een DDoS-aanval waarmee de website van de Belastingdienst vorige week werd platgelegd.
Hij wordt ook verdacht van aanvallen op internetsite Tweakers en provider Tweak. In september zou hij de bunq bank hebben aangevallen, aldus de politie maandag.
 
Het is nog niet duidelijk of de Oosterhouter ook verantwoordelijk is voor de recente DDoS-aanvallen op de ING Bank, de Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank, ASN Bank en DigiD. Onderzoek moet ook duidelijk maken of hij de sites in zijn eentje aanviel, of samen met anderen.
 
De computer van de man is in beslag genomen. Hij moet dinsdag voorkomen. Dan beslist de rechter-commissaris of hij langer vast blijft zitten.
 
Volgens bunq gaat het om de scholier Jelle S. Destijds had bunq al gemeld dat de aanvaller was opgespoord, iemand die toen 'J.' werd genoemd. Deze J. meldde zichzelf en bood excuses aan. Bunq zag toen af van aangifte. ,,Dat zou kunnen leiden tot een jaar celstraf en zware boetes, wat zijn leven zou verwoesten. Dat vinden we een te zware straf voor een jeugdzonde. In plaats daarvan doet hij een week taakstraf bij Amnesty International'', zei bunq destijds. Het is niet duidelijk of het om één en dezelfde persoon gaat en of bunq alsnog aangifte heeft gedaan.
 
Bij een DDoS-aanval wordt een server bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer. Daardoor wordt een website moeilijk bereikbaar.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen