Het demissionaire kabinet mag toch het conceptwetsvoorstel over box 3 voor de zomer naar de Raad van State sturen. Een Kamermeerderheid van onder meer VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en ChristenUnie zal dinsdag voor een motie van Nieuw Sociaal Contract (NSC) stemmen die daarvoor groen licht geeft. Dat meldt het FD. Daarmee blijft invoering per 2027 mogelijk.

Staatssecretaris Van Rij is volgens de krant blij met de motie van NSC. Hiermee lost de partij een belofte in die het maart dit jaar bij monde van Kamerlid Folkert Idsinga deed om een motie in te dienen met het verzoek om niet langer te wachten op een nieuw kabinet en het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel alvast naar de Kamer te laten sturen. Idsinga wil voorkomen dat de politiek opnieuw wordt overvallen door rechterlijke uitspraken, zoals gebeurde bij het beruchte Kerstarrest van 2021.

Aanvankelijk wilde Van Rij de verdere behandeling van zijn voorstel voor een nieuwe box 3-heffing over werkelijk behaalde rendementen overlaten aan een nieuw kabinet. Maar volgens de laatste berichten kan een ministersploeg van PVV, VVD, NSC en BBB pas na het zomerreces volop aan de slag. Dat zou te laat zijn voor invoering in 2027.

Nu kan een nieuw kabinet na de zomer met het advies van de Raad van State in de hand besluiten wat te doen met het wetsvoorstel. Indienen met of zonder wijzigingen, of helemaal niet behandelen. "In ieder geval ligt een vertraging, als het om de invoeringsdatum per 2027 gaat, dan niet aan het parlement", citeert het FD Van Rij. Hierbij wordt ook verwezen naar een mogelijke vertraging in het wetgevend traject als in september het oordeel van de Hoge Raad in het nadeel van de staat uitvalt. Naar deze arresten, over de herstelwet en de overbruggingsheffing box 3, wordt reikhalzend uitgekeken.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

1004

Gerelateerde artikelen