Vermogensbeheerders en beleggers moeten onder de nieuwe Europese wetgeving Mifid II vanaf januari 2018 apart betalen voor de kosten van beleggingsresearch. Nu dreigt ook btw te worden berekend over deze kosten.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De krant laat Edwin van Kasteren van PwC en Michel Schrauwen van Deloitte aan het woord over het verschil tussen het beheer van collectieve vermogens, dat is vrijgesteld van btw, en het beheer van individuele vermogens. Straks ontstaat de situatie dat een bedrijf dat zowel collectieve als individuele vermogens belegt, één rekening krijgt van de broker. Dit leidt tot een oncontroleerbare situatie. De btw over researchkosten mag immers alleen in aftrek worden gebracht als dit wordt gedaan voor beheerdiensten aan particuliere individuen en niet voor fondsen.

In het artikel komt ook het begrip aanverwante dienst van het vermogensbeheer aan de orde die voor de beheerders van beleggingsfondsen is vrijgesteld van btw. De vraag is of de Belastingdienst research beschouwt als een aanverwante dienst.
 

Bron: Het Financieele Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

17

Gerelateerde artikelen