Nederlandse huishoudens hebben eind vorig jaar op grote schaal aandelen van de hand gedaan. Er werden voor liefst 4,7 miljard euro aan beleggingen verkocht. Dat blijkt volgens het AD uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De toezichthouder heeft het over het hoogste bedrag sinds het in 2009 wordt gemeten. Het record qua kwartaalverkoop lag tot nu tot eind 2011, toen er voor 2,8 miljard euro werd verkocht. Dat was ten tijde van de eurocrisis.

Er werden eind 2023 voor 2,4 miljard euro aan posities in beleggingsfondsen verkocht en voor 2 miljard euro aan beursgenoteerde aandelen. De verkoop van obligaties leverde Nederlandse huishoudens 0,3 miljard euro op. De verkopen vonden volgens DNB over de gehele beleggingsportefeuille plaats. Vooral in december werd er flink gecasht. DNB vindt het lastig nu een exacte oorzaak voor het flinke aantal verkopen aan te wijzen.

Volgens onderzoek van de AFM belegt ongeveer een kwart van de huishoudens. Verreweg de meeste huishoudens hebben nog altijd een voorkeur voor sparen, zo blijkt ook uit de cijfers van DNB. Bij Nederlandse banken staat voor liefst 458,9 miljard euro op spaarrekeningen. Daarnaast staat er ook nog eens 117,4 miljard euro op betaalrekeningen bij Nederlandse banken, schrijft de krant.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

604

Gerelateerde artikelen