De Kamer van Koophandel (KvK) wil ondanks bezwaren uit de informatiebranche de toegang tot het handelsregister beperken. De organisatie zet geplande wijzigingen gewoon door, hoewel er een rechtszaak over loopt en dat kan niet, vindt de Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI). 

Die spant nu ook een kort geding aan waarin ze de rechter vraagt om KVK te verbieden de plannen door te zetten totdat de rechtszaak is afgerond.

De informatieleveranciers vinden dat KVK zich ten onrechte beroept op het databankenrecht. Dat recht beschermt tegen het opvragen of hergebruiken van de informatie die daarin staat. De VVZBI meent dat de KVK dit recht niet mag inroepen omdat die een overheidsinstantie is en daarvoor geldt het databankenrecht niet.

Alle ondernemingen in Nederland moeten zich verplicht inschrijven bij de KVK en leveren dan informatie aan over bijvoorbeeld de naam van het bedrijf, contactgegevens, maar ook de namen van de personen die tekenbevoegd zijn namens het bedrijf. Bedrijven deponeren ook hun jaarrekeningen bij de KVK.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Ondernemingsrecht, Jaarrekening, Fiscaal ondernemingsrecht

  211
Gerelateerde artikelen