De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo meldt de FIOD maandag. Eerder werden in deze zaak al vijf mannen opgepakt. Zij hadden voor 6 miljoen euro aan onjuiste aanvragen voor coronasteun gedaan.

Die vijf worden ervan verdacht namens de nu opgepakte ondernemers TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) te hebben aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarbij zouden bewust valse omzetgegevens zijn opgegeven, op basis van valse documenten. Die ondernemers ontvingen ook het geld.

De meeste van deze ondernemers zijn inmiddels weer vrij maar ze zullen het volledige bedrag aan ten onrechte ontvangen TVL moeten terugbetalen en ze krijgen een werkstraf. Naar een aantal loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Persoonlijke gegevens van de ondernemers zijn niet bekendgemaakt. De eerste vijf opgepakte verdachten zijn 26 tot en met 59 jaar oud en komen uit Assen, Groningen, Leek, Norg en Renkum. Van hen zitten er drie nog vast.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten was voor ondernemers die door de coronamaatregelen hun vaste lasten niet of moeilijk konden betalen.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

Rubriek: Strafrecht

  459
Gerelateerde artikelen