Een notaris is uit het ambt gezet, omdat hij zelf meer dan 2 miljoen euro had verkregen uit een erfenis van klanten van hem. De notariskamer van Hof Amsterdam legde hem ook de maximale geldboete van ruim 20.000 euro op.

De notaris vertegenwoordigde enkele Zuid-Afrikaanse erfgenamen van een grote internationale nalatenschap van ruim 200 miljoen euro, waarvan ook een landgoed deel uitmaakte. Enkele erfgenamen deden afstand van een deel van de erfenis, omdat ze dachten dat het landgoed alleen schulden zou opleveren. Het landgoed leverde echter 4 miljoen euro op, waarvan de helft naar de notaris ging via een door hem bedachte constructie.

Volgens de notaris was de opzet niet van tevoren al gericht op het vergroten van zijn eigen vermogen. Pas nadat de groep erfgenamen afstand had gedaan van een deel van hun erfenis bleef de notaris na verkoop van het landgoed zitten met de opbrengst. Die bleek uiteindelijk meer dan 4 miljoen euro te zijn. De notaris boekte zijn aandeel in die opbrengst (de helft) vanuit de door hem opgerichte stichting over naar privé, waarna de stichting werd ontbonden. De notaris opereerde samen met een door hem als financier ingebrachte kennis.

De hoogste tuchtrechter voor notarissen rekent het hem zwaar aan dat hij zelf belanghebbende werd en daarmee zijn onpartijdigheid heeft verloren. Voor die "zelfverrijking" krijgt hij de hoogst mogelijke straf: ontslag en de maximale boete.

De notaris heeft over die ruim 2 miljoen euro ook nog een conflict met de fiscus.

 

Bron: ANP/Rechtspraak

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Civiel recht algemeen

5

Gerelateerde artikelen