Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

Nederland en alle andere lidstaten moeten zorgen voor een digitaal loket waar de verhuurders maandelijks gegevens aanleveren. Zij moeten onder meer vertellen hoe lang een huisje is verhuurd en hoeveel gasten de eigenaar heeft ontvangen.

De opkomst van websites als Airbnb heeft volgens Europarlementariërs gezorgd voor excessen zoals massatoerisme, illegale verhuur en druk op de woningmarkt. Zij hopen hier grip op te krijgen door de nieuwe wet.

Sinds vorig jaar geldt de Europese richtlijn DAC7 die platformexploitanten verplicht gegevens te verstrekken over de financiële verdiensten van verkopers/verhuurders op hun platform aan de belastingdiensten van de EU-lidstaten.

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huurrecht, Civiel recht algemeen

197

Gerelateerde artikelen