Notarissen vinden de aanslagen voor de erfbelasting, die zij nu met vertraging binnenkrijgen, kwalitatief erg slecht. De problemen bij de erf- en schenkbelasting lijken daarmee nog niet over.

Dat blijkt uit een rondgang van de tv-rubriek Nieuwsuur bij verschillende notarissen. Een van de notarissen denkt dat de problemen bij de Belastingdienst voor minder inkomsten gaan zorgen. Zo krijgen volgens deze notaris erfgenamen vaak onterecht bericht van de Belastingdienst dat ze geen aangifte hoeven te doen. 'Mensen weten dan dat ze niet in de bestanden staan, en kiezen er dan soms voor om niet zelf alsnog aangifte te doen, omdat de pakkans klein is'. Andere klachten gaan over het gebrek aan vakkundigheid van de nieuw aangetrokken medewerkers. 'Met een halve dag opleiding had je deze koeien van fouten in de aanslag niet gemaakt', kreeg de redactie van Nieuwsuur te horen tijdens de rondgang.

Deze zomer zijn 150 extra medewerkers ingezet om de achterstand weg te werken bij de afdeling van de fiscus die over de erf- en schenkbelasting gaat. Een flink deel van de te behandelen aangiften is afgehandeld, schreef staatssecretaris Snel deze week aan de Tweede Kamer. Hij verwacht dat hij zijn toezegging kan waarmaken om de achterstand voor het eind van dit jaar weg te werken.

Update 10-9-2018, 9:00 uur: CDA wil opheldering en reactie Vereniging van Erfrechtnotarissen

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt wil voor het Kamerdebat van aanstaande woensdag opheldering. 'Belastingaanslagen moeten kloppen.' Ook wil hij weten hoe de zomertaskforce is samengesteld. Het ministerie van Financiën benadrukt in een reactie dat de extra medewerkers geen werkstudenten zijn, maar mensen uit de Belastingdienst die tijdelijk voor dit werk zijn vrijgemaakt.

Verder heeft notaris en woordvoerder Aniel Autar van de vereniging van erfrechtnotarissen EPN berichtgeving hierover in de media bevestigd. 'We merken dat er ontzettend veel fouten gemaakt worden bij het opleggen van aanslagen erfbelasting. De kwaliteit laat echt te wensen over.' Autar zegt veel klachten hierover te krijgen van bij EPN aangesloten notarissen. Fouten zijn erg vervelend voor nabestaanden, aldus Autar. 'Het betekent dat ze bezwaar moeten maken, iets dat veel tijd en geld kost. Daarnaast geldt voor veel nabestaanden dat ze pas aan rouwen toekomen als al het andere is afgewikkeld. Dit leidt dus tot veel negatieve energie.' Verder zegt Autar over de inzet van extra medewerkers bij de Belastingdienst het volgende: 'Ik hoorde dat dit mogelijk is gedaan door collega's van andere afdelingen. Maar erfbelasting is een hele grillige belasting. Dat is dan net alsof je een hartchirurg longen laat opereren.'

Bron: Nieuwsuur

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

Carrousel: Carrousel

15

Gerelateerde artikelen