Pascal Saint-Amans, verantwoordelijk voor fiscale zaken bij de OESO, verwacht dat met steun van de Verenigde Staten medio dit jaar een deal kan worden gesloten tussen de 140 aangesloten landen om tot een wereldwijd minimumtarief te komen voor vennootschapsbelasting.

"Landen verwachten van hun bedrijven dat ze hun winsten niet gaan verplaatsen naar laagbelastende jurisdicties, terwijl ze met overheidssteun zijn geholpen tijdens de coronacrisis", zei Saint-Amans hoopvol op een belastingconferentie georganiseerd door de Ierse regering. De Fransman mikt op een overeenkomst tijdens de G20 van de ministers van Financiën in juli. "Stel dat er dan nog enkele zaken onopgelost blijven, dan kunnen we zeker een akkoord sluiten voordat de leiders van de G20 in oktober bijeenkomen."

Lobby Ierland

Ierland is een van de landen die het meest te verliezen heeft bij een minimumtarief dat in het Amerikaanse voorstel 21% bedraagt. Het land heeft grote multinationals zoals Facebook, Google en Apple aangetrokken met een tarief van 12,5% voor de vennootschapsbelasting. Het aantrekkelijke fiscale vestigingsklimaat is verantwoordelijk voor ongeveer een op de acht banen in de Ierse economie.

De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe zei op de conferentie dat Ierland vastbesloten is een akkoord te bereiken, maar dat hij zijn bedenkingen heeft over het voorgestelde minimumtarief. "Als er een wereldwijd minimumtarief moet komen, dan moet dat in ieder geval ruim onder de 21% liggen die door de regering-Biden is voorgesteld."

Een overeenkomst zou volgens Donohoe het Ierse tarief van 12,5% in ieder geval moeten compenseren. De Ierse minister doelt hierbij op fiscale faciliteiten die Ierland zou kunnen aanbieden aan multinationals voor innovaties en investeringen. Samen met de Baltische Staten, Scandinavië, Singapore en Hongarije heeft Ierland zich bij de OESO verenigd in een alliantie van kleine open economieën om zich sterk te maken voor deze wensen.

Nederland is bereid het Amerikaans voorstel te steunen zodat er een einde komt aan de praktijk van belastingontwijking en onderlinge fiscale concurrentie van landen. Onlangs weigerde Vijlbrief echter te zeggen of hij het eens is met het 21%-tarief in het Amerikaanse plan.

Reuters heeft in twee artikelen een verslag gemaakt van de Ierse belastingconferentie onder de titels Analysis: Low-tax Ireland plays damage limitation card as global overhaul beckons en Ireland pleads case for small countries as OECD moves towards global tax deal.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen