Volgens het OM gaat pokeren om dom geluk en moet er kansspelbelasting worden betaald. Maar uit het promotieonderzoek van econometrist dr. Rogier Potter van Loon, verbonden aan Erasmus School of Economics, blijkt dat als je maar lang genoeg blijft pokeren, het wel degelijk aankomt op iets meer dan een dosis geluk.
Als een spel maar lang genoeg wordt gespeeld, verdwijnt elk effect van kans en telt alleen nog maar vaardigheid. Bij poker wordt vaardigheid belangrijker dan kans na vijf tot twintig uur spelen. Poker wordt dan een vaardigheidsspel in plaats van een kansspel, belangrijk voor de legale status van het spel en de manier van belastingheffing. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Potter van Loon. Hij verdedigde zijn proefschrift  'Het modelleren van atypisch financieel keuzegedrag' donderdag 11 december 2014 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 
 
In zijn proefschrift gaat Potter van Loon in op financieel keuzegedrag, vooral waar dit systematisch afwijkt van wat de economische theorie voorspelt op het gebied van verwachtingen, keuzes door de tijd heen en keuzes bij onzekere risico's. Deze theorie geeft duidelijk aan hoe een volledig rationeel persoon financiële keuzes dient te maken. In de praktijk blijkt echter dat wij daar vaak van afwijken. In het proefschrift analyseert Potter van Loon modellen van keuzegedrag - en verbetert deze waar mogelijk. 

Poker

Bij een spel als poker speelt (ir)rationeel keuzegedrag een belangrijke rol. Potter van Loon deed voor zijn proefschrift specifiek onderzoek naar de vaardigheidscomponent in poker. De juridische status van een spel waarbij geld wordt ingezet – kansspel of vaardigheidsspel – heeft grote gevolgen voor de legaliteit en de manier waarop dit fiscaal belast moet worden. 
Bij een zuiver kansspel zou er geen samenhang moeten zijn in de winsten van spelers over verschillende tijdsperioden. Deze samenhang is er bij poker echter wel degelijk. De centrale vraag is hier hoe lang het duurt voordat vaardigheid belangrijker wordt dan kans. Volgens de promovendus zal elk effect van kans vervagen als er maar lang genoeg gespeeld wordt. Maar hoe lang dan precies?
 
Voor het antwoord op deze vraag analyseerde Potter van Loon met Martijn van den Assem en Dennie van Dolder honderden miljoenen observaties van online pokerspellen. De gebruikte dataset omvat twaalf opeenvolgende maanden. Als deze periode wordt opgesplitst, dan blijkt dat spelers die relatief goed presteerden over een bepaalde periode het in de regel ook goed doen in de daaropvolgende periode. De beste 10 procent spelers in de eerste zes maanden van de steekproef winnen bijvoorbeeld tijdens de navolgende zes maanden aanzienlijk meer dan de slechtste 10 procent. De slechtste spelers blijven vaak verliezen, en zij scharen zich later vrijwel nooit onder de relatief goed presterende spelers. 
 
Uit de analyse van Potter van Loon blijkt dat vaardigheid belangrijker is dan kans na circa 1.500 handen, wat zich vertaalt in grofweg vijf tot twintig uur spelen. Het is dan aan de rechter om te bepalen wat de duur is waarnaar moet worden gekeken bij het bepalen van de juridische status van het spel. Als dit meer is dan 1.500 handen, dan blijkt uit het onderzoek dat poker als vaardigheidsspel moet worden beschouwd. Dit zou betekenen dat poker legaal kan worden georganiseerd en gespeeld en dat kansspelbelasting niet van toepassing is.
 

Bron: Erasmus School of Economics

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kansspelbelasting

16

Gerelateerde artikelen