De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 25,3 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen ontvangen. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een stijging van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Twee derde van het bedrag wordt geheven bij huishoudens.
De staatskas werd gevuld met 20,7 miljard aan milieubelastingen en 4,6 miljard euro aan milieuheffingen. Milieubelastingen zijn gekoppeld aan het bezit en gebruik van auto's en het energieverbruik. Milieuheffingen worden opgelegd voor de financiering van specifieke milieumaatregelen, zoals afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing.
 
De accijns op brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de energiebelasting waren in 2016 respectievelijk 8,1 miljard euro, 5,6 miljard euro en 5,0 miljard euro. De opbrengsten van de energiebelasting zijn met 10,7 procent het hardst gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
 
De opbrengst van de belasting op nieuw aangeschafte auto's en motoren (BPM) steeg met 6,1 procent ten opzichte van 2015 tot 1,6 miljard euro. Huishoudens brachten 28 procent meer BPM op, bedrijven 7 procent minder.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

1

Gerelateerde artikelen