De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (de BBI, vergelijkbaar met de FIOD in Nederland) claimt 99,6 miljoen euro aan belastingen van Belgen die 'domiciliefraude' plegen. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd.

Er zijn 147 dossiers geopend van Belgen die doen alsof ze in Monaco wonen om te kunnen profiteren van de belastingvoordelen die daarmee gepaard gaan. In Monaco is de inkomstenbelasting nihil, en geldt er geen erfbelasting. 

In 2017 besloot de BBI vermogende Belgen te onderzoeken die mogelijk een fictief domicilie hebben in Monaco. De inspecteurs onderzochten welke verhuizingen naar Monaco echt leken en welke niet. Als de belastinginspecteurs twijfels hadden, werd een vooronderzoek geopend. In 2018 leidde dat tot 98 dossiers over Belgen die ten onrechte Monaco opgeven als thuisadres, goed voor 66,4 miljoen euro aan belastingclaims. Dit jaar heeft de BBI nog eens 49 dossiers geopend, goed voor 33,2 miljoen euro.

De BBI geeft aan dat het erg lastig is om domiciliefraude aan te tonen. Dat vergt soms technische onderzoeksmiddelen die een belastinginspecteur niet heeft. Er moet bijvoorbeeld bewijs worden geleverd dat iemand minder in zijn appartement in Monaco woont dan in zijn villa in België. Dat is extra moeilijk als het om zeer vermogende Belgen gaat die de middelen hebben om vlot te pendelen tussen België en Monaco, aldus de krant.

Update 8 augustus 2019, 11.30 uur: De Belgische fiscus screent momenteel ook duizenden Belgen die in Portugal wonen. Wie voor het eerst naar dat land verhuist, hoeft er de eerste tien jaar geen inkomstenbelasting betalen. Controleurs gaan nu na of de Belgen er ook écht wonen, dan wel of ze op die manier belastingen ontduiken, zo laat het Laatste Nieuws weten. 

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

76

Gerelateerde artikelen