Uit het jaarverslag 2023 van het Europese Openbaar Ministerie (European Public Prosecutor’s Office, EPPO) blijkt dat eind 2023 in totaal 1.927 actieve onderzoeken liepen, met een totale geschatte schade voor de EU-begroting van 19,2 miljard euro waarvan 59 procent (11,5 miljard euro) verband hield met grensoverschrijdende btw-fraude.

Daarnaast had de Europese organisatie haar handen vol aan 206 lopende onderzoeken naar financieringsprojecten van 'NextGenerationEU', het economische herstelplan van de Europese Raad voor de coronacrisis. De geschatte schade aan fraude loopt hier op tot ruim 1,8 miljard euro. Het aantal onderzoeken kan volgens de EPPO alleen maar toenemen vanwege de versnelde implementatie van de NextGenerationEU-financiering.

De Europees hoofdaanklager Laura Kövesi waarschuwt dat de omvang van de btw-fraude en van andere schade aan de financiële belangen van de EU alleen kan worden verklaard door de betrokkenheid van georganiseerde misdaadgroepen. "In onze onderzoeken zien we dat de georganiseerde misdaad btw-fraudeoperaties financieren met geld dat zij hebben verkregen uit andere criminele activiteiten. We zien dat dezelfde misdaadgroepen geld witwassen dat afkomstig is uit de btw-fraude en de andere criminele activiteiten van de groepen."

Bij de lopende EPPO-onderzoeken wordt deelname aan een criminele organisatie meestal aangetroffen in verband met btw-carrouselfraude of met douanefraude. Misdaadorganisaties zijn echter ook actief met fraude bij Europese landbouwfondsen en aanbestedingsprocedures.

Het jaarverslag 2023 is in te zien op de website van de EPPO.

Bron: EPPO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Strafrecht

208

Gerelateerde artikelen