De Spaanse regering verlaagt volgend jaar de inkomstenbelasting en maakt het aantrekkelijker voor bedrijven om werknemers in dienst te nemen. Dat maakte de Spaanse premier Mariano Rajoy dinsdag bekend.

De belasting gaat omlaag voor zo'n 12 miljoen werknemers met lage en middeninkomens, terwijl er tot een jaarsalaris van 12.000 euro helemaal geen belasting hoeft te worden betaald. Die grens is ruim twee keer hoger dan de maximale vrijstelling die nu geldt. Daarnaast gaan de sociale premies die werkgevers voor nieuwe medewerkers moeten betalen per direct omlaag.

Volgens Rajoy wordt het tijd om de Spaanse bevolking te ontzien ,,nu de opofferingen die zijn gemaakt hun vruchten afwerpen''. Hij voorspelde dat de Spaanse economie dit jaar met 1 procent groeit, in plaats van met 0,7 procent zoals eerder werd voorspeld. Spanje kampt nog altijd met een torenhoge werkloosheid, ruim een kwart van de beroepsbevolking heeft geen betaalde baan.

Spanje heeft de afgelopen jaren forse bezuinigingen en belastingverhogingen doorgevoerd in een poging de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Het overheidstekort van Spanje hoorde de afgelopen jaren tot de grootste van Europa en het land heeft tot 2016 de tijd om het gat op de begroting terug te dringen tot onder het Europese maximum van 3 procent van het bruto binnenlands product.

Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) liet in dat verband dinsdag weten dat het over het algemeen lastig is om begrotingsdoelen te halen met lagere belastingen. Vorig jaar kwam het Spaanse tekort naar verwachting uit op ruim 7 procent, waar oorspronkelijk werd gemikt op 6,5 procent.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

5

Gerelateerde artikelen