Toeslagen die moeten worden terugbetaald, zijn een steeds belangrijkere bron van problematische schulden geworden. Het aantal huishoudens met schulden die ontstaan zijn door toeslagen, is in de afgelopen vijf jaar stevig toegenomen. Dat schrijft de NOS op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Begin dit jaar kampten ruim 726.000 huishoudens met problematische schulden. Bij een vijfde daarvan was Dienst Toeslagen de schuldeiser. In 2018 was dat ongeveer een op de tien. Dat houdt in dat er in vijf jaar tijd zo'n 80 duizend huishoudens zijn bij gekomen met toeslagschulden.

Het gaat hierbij om gezinnen die toeslagen moeten terugbetalen. Dat kan huurtoeslag of zorgtoeslag zijn, maar ook kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Als een huishouden de schuld na 27 maanden niet heeft terugbetaald, wordt de schuld als problematisch bestempeld door de statistici van het CBS, aldus de NOS.

Dienst Toeslagen noemt desgevraagd als een van de verklaringen voor deze toename de tijdelijke stop van terugvorderingen van toeslagen in de coronatijd waardoor het aantal huishoudens met een langdurige schuld toenam.

Ook het aantal huishoudens met schulden bij de Belastingdienst nam afgelopen vijf jaar relatief veel toe. Inmiddels heeft zo'n 45 procent van de huishoudens met problematische schulden een schuld bij de Belastingdienst. In 2018 was dat nog 32 procent. In absolute aantallen betekent dat, dat er ruim 100.000 huishoudens met een schuld bij de Belastingdienst bij zijn gekomen.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Toeslagen en zorgverzekeringswet

208

Gerelateerde artikelen