Triodos Bank is van een vermaning af die De Nederlandsche Bank (DNB) gaf om mogelijke tekortkomingen in de strijd tegen witwassen. De toezichthouder zei in 2019 dat de kredietverstrekker te weinig doet om verdachte geldstromen tegen te gaan en klanten te screenen op mogelijke banden met terrorisme. Nu is Triodos van die zogeheten aanwijzing af, meldt de bank bij zijn jaarcijfers.

Een aanwijzing van DNB geldt als een van de strengere maatregelen voor banken. Als een bank die opdracht tot het verbeteren van bepaalde processen niet opvolgt, kunnen zwaardere ingrepen volgen zoals een transactieverbod.

Triodos besloot na de waarschuwingen van DNB een risicodirecteur aan te stellen. Hoewel de aanwijzing van de toezichthouder nu is afgesloten, schrijft de bank in zijn jaarverslag extra werk te maken van een "proactieve" houding bij het navolgen van de antiwitwasregels.

Net als andere Nederlandse banken boekte Triodos vorig jaar een veel hogere winst dan in 2022. Door de renteverhogingen in de eurozone was het verschil tussen de rentes die de bank moest betalen en binnenhaalde groter geworden, wat leidde tot een 55 procent hoger nettoresultaat van 77,2 miljoen euro. De rentebaten stegen in de tweede helft minder hard doordat de bank spaarders meer begon te betalen.

Topman Jeroen Rijpkema spreekt ook van een grotere aanwas van klanten. Zij zouden onder andere gelokt worden door de duurzaamheidsinspanningen van de bank.

Fiscalist Dieter Brüll was een van de oprichters van de bank in 1971.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

149

Gerelateerde artikelen