Met een anti-misbruikmaatregel maakte het kabinet per 1 januari dit jaar een einde aan een ontwijkingsmogelijkheid met dividendbelasting van Charlene de Carvalho-Heineken. De Carvalho-Heineken liet daarop een andere constructie opzetten. Deze constructie is tegen het zere been van Van Rij, zo meldt de NOS. "Als mocht blijken dat die maatregel ontdoken wordt door gebruik te maken van een wettelijke mogelijkheid, dan moeten wij stevig nadenken of we niet met een nieuwe anti-misbruikmaatregel moeten komen", zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Elk jaar ontvangt Charlene de Carvalho-Heineken honderden miljoenen euro's aan winstuitkeringen van haar aandelen in de bierbrouwerij die haar grootvader heeft opgezet. NRC ontdekte dat ze jarenlang nauwelijks belasting betaalde door haar winsten via Luxemburg naar belastingparadijs Jersey te sluizen. Hiervoor is een anti-misbruikmaatregel bedacht per 1 januari 2024. Hierdoor zou De Carvalho-Heineken 25,8 procent belasting moeten gaan betalen over haar winsten die van Nederland naar Luxemburg gaan.

Maar haar belastingadviseurs hebben een nieuwe truc bedacht om dat te voorkomen. De Nederlandse bv van De Carvalho-Heineken keerde haar Luxemburgse bedrijf eind december geen winst uit, maar betaalde een deel van het aandelenkapitaal terug. Daardoor bereikte toch zo'n 130 miljoen euro onbelast Jersey.

Van Rij gaat de Belastingdienst nu vragen of er meer mensen gebruik maken van de constructie die de Heineken-erfgename gebruikt. En als blijkt dat die constructie inderdaad een weg is die mensen nemen om belasting te omzeilen, vindt de demissionair staatssecretaris dat nieuwe wetgeving moet worden overwogen om ook deze route af te sluiten, aldus de NOS.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Dividendbelasting

761

Gerelateerde artikelen