De miljoenen die oud-theaterproducent Joop van den Ende via zijn liefdadigheidsstichting wegschenkt aan goede doelen, komen voor een groot deel terecht bij bedrijven en instellingen waar Van den Ende zelf, zijn familie of zakenpartners bij betrokken zijn. Bij zeker 65 procent van de 65 miljoen euro die Van den Ende tussen 2009 en 2016 weg schonk was dat het geval.

Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en radioprogramma Argos.

De Belastingdienst heeft vorig jaar vergeefs geprobeerd een einde te maken aan de nauwe betrokkenheid van familieleden bij vermogensfondsen zoals de VandenEnde Foundation, stelt directeur Ryclef Rienstra van de liefdadigheidsstichting. De fiscus stelde een verbod voor om filantropen en hun familieleden in het bestuur te laten plaatsnemen. De Belastingdienst trok de aanscherping van de regels in, stelt Rienstra. De Belastingdienst wil dit ontkennen noch bevestigen, maar laat wel weten dat een bestuur als bij de VandenEnde Foundation kritisch wordt beoordeeld: ‘De onafhankelijkheid van de ANBI tegenover haar donateurs en begunstigden zal niet bevorderd worden als personen in het bestuur zitting nemen die in een zakelijke relatie staan tot de oprichter en voorzitter'.

De stichting Cultuur+Ondernemen, een kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector, ontwikkelde een Cultural Governance Code met richtlijnen voor risicomanagement, belangenverstrengeling en openheid. 'Volgens die code kan een constructie waarin de dochter van Van den Ende verdient aan een gesponsord project niet door de beugel', zo reageert de stichting.

'Tendentieus, onvolledig en op diverse punten onjuist', reageerde Joop van den Ende op de radio-uitzending van Argos. Het beeld dat van de VandenEnde Foundation en hem als cultureel ondernemer wordt geschetst noemt hij 'onzuiver en beledigend'. Tegen De Telegraaf zei hij: 'Deze uitzending van Argos wil de indruk wekken dat ik in al mijn activiteiten zaken naar mijn hand zet en het eigen belang voorop stel. Dat is niet juist.'
 
De uitzending van Argos is afgelopen zaterdag 3 februari uitgezonden. De Groene Amsterdammer publiceert op woensdag 7 februari een groot achtergrondartikel over dit onderzoek.
 

Bron: Investico/Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

17

Gerelateerde artikelen