Volgens The Financial Times gaat de Europese Commissie misschien artikel 116 van het Verdrag van Lissabon afstoffen om EU-landen aan te pakken die belastingontwijking faciliteren. Dat zegt Europaverslaggever Jesse Pinster van BNR Radio.

Artikel 116 van het Verdrag van Lissabon geeft de Europese Commissie het mandaat om verstoringen van de interne markt aan te pakken via nieuwe regelgeving. "Daar is wel een gekwalificeerde meerderheid voor nodig van 55 procent van de lidstaten", zegt Pinster, die erop wijst dat kleine landen dan het nakijken hebben.

De Europese Commissie heeft doorgaans weinig te zeggen over de belastingregimes van lidstaten. Voor stemmingen daarover is unanimiteit nodig en alle landen hebben een vetorecht. Landen als Ierland, Nederland, België en Luxemburg kunnen daardoor hun fiscaal aantrekkelijke klimaat beschermen tegen Brusselse regelzucht.

Pinster stelt dat er in de zuidelijke landen irritatie is ontstaan over het vriendelijke belastingklimaat. "Het zuiden zegt geld mis te lopen doordat sommige lidstaten interessante belastingroutes aanbieden". Wanneer het Europese hof op woensdag 15 juli beslist dat Ierland 13 miljard euro ontweken belasting door Apple moet terugbetalen aan de Europese Commissie, is de kans volgens de verslaggever groot dat artikel 116 wordt geactiveerd.

Luister naar de complete uitzending:

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

6

Gerelateerde artikelen