Frank B., ook wel de ‘fiscalist van de sterren’ genoemd, is afgelopen woensdag op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd in Italië. Volgens de Amerikaanse belastingdienst en openbaar aanklager heeft B. twee dj's geholpen bij het voor 100 miljoen dollar ontduiken van de belasting in de VS.

Daarover berichtten het FD en Quote. Belastingadviseur Frank B. kwam in 2018 in opspraak toen de FIOD bij hem binnenviel op verdenking dat hij Nederlandse muzieksterren - onder wie DJ Headhunterz en Afrojack - op papier naar belastingparadijzen liet verhuizen om belasting te ontduiken.

DJ Headhunterz (pseudoniem van Willem Rebergen) stapte zelf naar de Nederlandse belastingdienst om schoon schip te maken maar verloor een schadevergoedingszaak tegen zijn voormalige belastingadviseur. Ook Afrojack trof met de fiscus een schikking over de navorderingsaanslagen. Daarnaast seponeerde het Openbaar Ministerie recent het strafrechtelijk onderzoek naar Nick van de Wall, de echte naam van de artiest, wegens mogelijke belastingfraude.

B. wordt door de Amerikanen beschuldigd van 'samenzwering gericht op het oplichten van de overheid', en de Amerikaanse openbaar aanklager heeft de Italianen om uitlevering van B. gevraagd. De advocaat van B., Annabel Vissers van De Bont Advocaten, bevestigt tegenover het FD de aanhouding van haar cliënt.

Het Italiaanse persbureau dat het nieuws naar buiten bracht heeft het in het persbericht over twee 'wereldberoemde dj's' die met hulp van B. de belasting hebben ontdoken. Om welke twee muzikanten het gaat, en of zij ook strafrechtelijke vervolging door de Amerikanen moeten vrezen, is niet bekend. Naast de twee eerdergenoemde dj's adviseerde B. ook Tiësto, Linda de Mol, Patricia Paay en Kim Feenstra.

In Nederland loopt ook al jaren een strafrechtelijk onderzoek tegen B. Het Nederlandse onderzoek bevindt zich inmiddels in een ‘afrondende fase’, meldde het Openbaar Ministerie twee maanden geleden.

Bron: FD/Quote

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

78

Gerelateerde artikelen