Een 66-jarige Zweed is tien jaar na zijn veroordeling in een uitzonderlijk grote fraudezaak aan Nederland uitgeleverd om zijn celstraf van bijna drie jaar (34 maanden) uit te zitten. De fraudeur werd vrijdag vanuit Groot-Brittannië naar Nederland gebracht, na een inspanning van gespecialiseerde teams die voortvluchtigen opsporen.
Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de man in 2007 omdat de organisatie waar hij lid van was de Belastingdienst voor tientallen miljoenen euro's heeft getild. De daders maakten zich ook schuldig aan valsheid in geschrifte en omkoping.
 
Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Frankrijk werkten samen aan de uitlevering. Vrijdagmiddag landde de veroordeelde op Schiphol, meldt het Openbaar Ministerie.
 
De zaak staat bekend als de American Energy-zaak. Die naam hadden de fraudeurs gegeven aan een van hun bedrijven. Het investeerde zogenaamd in de energiesector.
 
Het hof oordeelde destijds dat de Zweed en zijn mededaders ,,systematisch en uiterst professioneel'' fiscale misdrijven pleegden met hun investeringsbedrijf genaamd Oxbridge.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

6

Gerelateerde artikelen