Hof Amsterdam oordeelt dat X zich niet met succes op het correctiebeleid van de belastingdienst kan beroepen. De navorderingsaanslag blijft in stand omdat sprake is van repeterende onjuistheden.

X ontvangt over 2012 en 2013 navorderingsaanslagen voor een correctie van in aftrek gebrachte zorgkosten. In beroep stelt X dat de navorderingsaanslag IB 2012 in strijd met het correctiebeleid van de belastingdienst is opgelegd omdat het nagevorderde bedrag de € 450 niet overstijgt. Als Rechtbank Noord-Holland het beroep ongegrond verklaart, gaat X in hoger beroep.

Hof Amsterdam stelt voorop dat uit andere zaken bekend is dat klanten van de gemachtigde van X de projectcode 1043 hebben gekregen in verband met het strafrechtelijke onderzoek naar dat kantoor van de gemachtigde. De controle van de opgevoerde aftrekposten in de aangiften heeft dus niet plaatsgevonden op basis van een criterium dat voor de betreffende belastingplichtigen leidt tot een schending van een grondrecht. Het dossier van X bevat geen enkele aanwijzing dat de toekenning van de projectcode 1043 bij haar wel heeft geleid tot schending daarvan. Het hof oordeelt verder dat de navorderingsaanslag ook niet op grond van het correctiebeleid vernietigd moet worden, omdat in twee achtereenvolgende jaren is nagevorderd voor opgevoerde specifieke zorgkosten zodat sprake is van repeterende onjuistheden. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 20 juni

69

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen