Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat Duitsland van ACC Silicones Ltd. eist dat zij een verklaring van de Britse Belastingdienst overlegt om in aanmerking te komen voor een teruggaaf van ingehouden bronbelasting. Deze eis geldt namelijk niet in binnenlandse verhoudingen.

Het Britse ACC Silicones Ltd. houdt een minderheidsdeelneming (5,26%) in het Duitse Ambratec GmbH. Ambratec keert dividenden uit aan ACC, waarop 20% bronbelasting wordt ingehouden. De Duitse Belastingdienst wijst het verzoek van ACC om teruggaaf van de betaalde bronbelasting af. Volgens de Belastingdienst heeft ACC namelijk niet de daarvoor vereiste verklaring van de Britse Belastingdienst overgelegd. De Duitse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat Duitsland van ACC Silicones Ltd. eist dat zij een verklaring van de Britse Belastingdienst overlegt om in aanmerking te komen voor een teruggaaf van ingehouden bronbelasting. Daarbij is van belang dat een Duitse vennootschap met een vergelijkbare minderheidsdeelneming niet een dergelijke verklaring hoeft te overleggen.

[Bron Uitspraak]

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Europees belastingrecht

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie

Editie: 20 juni

22

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen